Postnummer 96203

Karta över postnummer 96203 i Mattisudden.

Om Mattisudden

Mattisudden (lulesamiska: Smirjjo)[5] är en bebyggelse i Jokkmokks distrikt (Jokkmokks socken) i Jokkmokks kommun. Mattisudden eller Matonjarga (på samiska) ligger vid Lilla Luleälven, cirka 7 kilometer sydost om Jokkmokk. Mattisudden är tvådelad och förbinds med en bro över älven. SCB avgränsade bebyggelsen till en småort från 1995 till 2020. Vid avgränsningen 2020 var antalet bosatta inom avgränsningen färre än 50 och småorten avregistrerades. I augusti 2020 fanns det enligt Ratsit 90 personer över 16 år registrerade med Mattisudden som adress.[6] Vid folkräkningen år 1890 fanns det 62 personer som var skrivna i Mattisudden.[7]

Det första nybygget anlades av en inflyttad svensk i byn 1792 under namnet Mattisudden eller Övre Nelkerim, fast den kallades även Smeds eller Smirjoo (samiska). Mannen som anlade nybygget var sockensmed. Staten lockade på den tiden nybyggare till trakten genom att exempelvis lova 15 års skattefrihet och att man slapp göra militärtjänst. Det var en del som nappade på erbjudandet, några flyttade hit från kuststäderna eller södra Sverige och en del samer, som redan bodde i trakten, valde att bli bofasta. Man hade tänkt sig att lappmarken skulle bli Sveriges kornbod och kunna försörja även den svenska militären med korn. Så blev som bekant inte fallet, eftersom odlingsförhållandena inte är de bästa i dessa delar av landet. Man fick kämpa ganska hårt bara för att få tag på mat som skulle räcka över den långa vintern till sina egna kreatur.

Källa: Wikipedia

Alla gatunamn i Mattisudden med postnummer 962 03:

Box

Flygfältet

Lenatorp

Mattisudden

Rennäs

Renstrand

Skällarim

Sidan om postnumret 962 03 som finns i Mattisudden. Hitta gator och adresser under postnummer 96203 och se på kartan var i Sverige Mattisudden och 96203 ligger.


Privacy Policy Alla postnummer i Sverige