Postnummer 77131

Karta över postnummer 77131 i Ludvika.

Om Ludvika

Ludvika är en tätort belägen vid sjön Väsman i Västerbergslagen i södra Dalarna. Orten ligger huvudsakligen i Ludvika kommun (Ludvika distrikt) medan den östligaste delen hör till Smedjebackens kommun (Norrbärke distrikt). Ludvika är centralort i Ludvika kommun. Ludvika har 15 614 invånare (2020) och är den 83:e största tätorten i Sverige. Det är också Dalarnas tredje största tätort, efter Borlänge och Falun.

Vid Ludvika ström lät Gustav Vasa anlägga Ludvika kronobruk omkring 1550. Detta var Sveriges första kronobruk för stångjärnssmide. År 1726 såldes bruket till familjen Cedercreutz. Mot slutet av 1800-talet blev bruket allt mindre lönsamt, och lades därför ned efter hand. Innan dess hann dock Ludvika få nya näringar som kom att ersätta bruket. Familjen Roth, som var brukets ägare från och med 1836, utökade bruket med ett sågverk och ett vattenkraftverk. Ludvika bruk lade ner produktionen 1920.

Källa: Wikipedia

Alla gatunamn i Ludvika med postnummer 771 31:

Bergslagsgatan

Bruksgatan

Dan Anderssons Gata

Domarevägen

Ekbacken

Eriksgatan

Faluvägen

Fredsgatan

Grangärdesvägen

Grangärdevägen

Granstigen

Hammarbacksvägen

Herrgården

Hyttskrivarevägen

Järnvågsgatan

Kajvägen

Kommunalgatan

Kraftstation

Lyviksvägen

Magasinsgatan

Masmästaregatan

Rönnvägen

Sjösta

Slaggatan

Tingshusgatan

Valhallavägen

Sidan om postnumret 771 31 som finns i Ludvika. Hitta gator och adresser under postnummer 77131 och se på kartan var i Sverige Ludvika och 77131 ligger.


Privacy Policy Alla postnummer i Sverige