Postnummer 87142

Karta över postnummer 87142 i Härnösand.

Om Härnösand

Härnösand (äldre stav. Hernösand) är en tätort i Ångermanland samt centralort i Härnösands kommun, residensstad för Västernorrlands län och stiftsstad i Härnösands stift. Härnösand är Sveriges befolkningsmässigt minsta residensstad.

Härnösand grundades 1585 av Johan III. Staden anlades på fastlandet och på öarna Härnön, Mellanholmen, Kronholmen och Bockholmen, de båda senare sedan länge förenade med fastlandet. På 1300-talet var Härnön en egen socken (Parochiae Hernö) och omtalades 1374 i samband med en biskopsvisitation där följet stannade till vid en hamn med namnet Hernösundh. Ortnamnets efterled är alltså ursprungligen -sund, sundet mellan Härnön och fastlandet. Förledet Härn- är ett ord härn som är släkt med ordet hjärna. Det syftar på berget Vårdkasberget på Härnön, som kan erinra om toppen på ett huvud, och alltså betyder Härnön 'ön med det hjässformiga berget'.[7] Härnösand har länge varit ett administrativt centrum i Västernorrlands län. 1645 blev Härnösand residensstad, då för Härnösands län, bestående av Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Staden har varit residensstad sedan 1654, frånsett perioden 1762–1778. Landsarkivet i Härnösand började sin verksamhet 1935 och har Sveriges största landsarkivdistrikt, omfattande hela Norrland med undantag av Jämtlands län.

Källa: Wikipedia

Alla gatunamn i Härnösand med postnummer 871 42:

Baldersgatan

Björkvägen

Bragegatan

Ekgränd

Envägen

Frejgatan

Granvägen

Hälletorp

Hälletorpsvägen

Jaktstigen

Jägaregatan

Lindvägen

Säbråvägen

Tallvägen

Torsgatan

Västra Ringvägen

Sidan om postnumret 871 42 som finns i Härnösand. Hitta gator och adresser under postnummer 87142 och se på kartan var i Sverige Härnösand och 87142 ligger.


Privacy Policy Alla postnummer i Sverige